Začelo se je leta 2001 z urejanjem domačega vrta, ko mi je Milan, pri katerem sem kupovala različne sadike predlagal naj posadim dva grmička sivke.

Sivka? Sivka in naše mrzle zime?

Prepričal me je, dva grmička gor ali dol. Tedaj nisem vedela, da sem kupila in nasadila Lavandulo Angustifolio, pravo sivko in ne križanca in da je ta dovolj odporna in da me bo omamila s svojim vonjem, lepoto in vzdržljivostjo.
Naslednjo pomlad sem kupila še 35 grmičkov in čez leto še 45 in ker sem mojo sivko vedno pustila, da odcveti, saj je bila lepa tudi s suhimi cvetovi, so njena semena, ki jih je nosila burja, zrasla v grmičke tudi v najbolj nemogočih kotičkih mojega vrta.

Prijateljstvo pa je dajanje in sprejemanje. Dišeče butarice iz sivke, vrečice, blazinice in šopki, ki sem jih ustvarjala in podarjala meni dragim ljudem, ta darila, so sprožila povpraševanje.

Želja, delati nekaj za dušo in srce, je postala že bolj uresničljiva. Obisk ekološke kmetije na Hrvaškem in pogled na njihova čudovita polja sivke sta me prepričala.

Ponuditi nekaj nežnega, lepega, dišečega, zdravega, naravnega, romantičnega sredi tega podivjanega časa.

In tako nastajajo izdelki. Prav vsi so narejeni popolnoma ročno in z veliko skrbnosti.

Moj nasad pri Pomjanu nad Koprom,ki sem ga leta 2011 zasadila, mi vsako leto podari eksplozijo vijoličnih cvetov, romantičnih metuljev, skrbnih čebelic, brenčečih čmrljev... Lepote ne prežene niti boleči hrbet. Hvala prijatelji,ki mi pomagate,ko je dela največ. Brez vas pač ne bi šlo. V vsakem šopku,ki ga naredim, je med modrovijoličnimi cvetovi in nežnim trakom iz satena vpleteno tudi vaše prijateljstvo.

Kaj je najlepše?

Ko odprem lesen zabojček z vzorci,ki jih želim predstaviti in zadiši…ljudje primejo v roke eno od naravnih mil, vrečico ali blazinico, karkoli, povohajo in čas se ustavi za trenutek. In nasmeh. Vedno nasmeh! Obred, ki se vsakič znova ponovi.

© Diana Sedmak s.p., Nadanje selo 35B, Pivka, Slovenija
M: 051 354 508,  mail: poljasivke@gmail.com