O sivki


Zanimivosti

2_IMG_4730

Sivka krasi mnoge vrtove sveta že več kot 2000 let. Ta čudežna rastlina je do danes prinesla razna bogastva od cvetov in parfumov do znanih zdravilnih lastnosti in izdelkov za aromaterapijo. Zaradi svojega svežega vonja je bila sivka priljubljena dišava v kopelih starih Grkov in Rimljanov. To potrjuje tudi njeno botanično ime, lavandula, ki je izpeljanka iz latinske besede lavare, umivati. Rimljani so veliko denarja porabili za ritualne obrede s sivko, uporabljali sivkine pripravke v javnih kopelih, posušeno sivko so uporabljali pri verskih obredih in pri porodih. Stari Grki so sivko uporabljali bolj v medicinske namene pri zdravljenju nespečnosti, umirjanju in pri glavobolih. V srednjem veku je z razmahom samostanskega zdravilstva, sivka dobila pomembno vlogo pri zdravljenju. Ljudje so prižigali suho cvetje, da bi se ubranili kuge, verjeli pa so, da mošnjiček s sivko odganja zle demone.

Uporabni deli

Pri sivki so zdravilni cvetovi in tudi listi. Največ učinkovin je v cvetovih. Nabiramo jih junija in julija, ko se začnejo odpirati cvetovi. Za izdelavo eteričnega olja uporabljajo sveži cvet.

Način uporabe 

- za zdravje: s čajem, ki ga pripravljamo kot poparek, blažimo glavobole, umirjamo živce ter preprečujemo omotičnost in omedlevice, pomaga tudi pri težavah z vetrovi; čisto eterično olje je razkužilo, blago pomirjevalo, lajša pa tudi bolečine - zlasti pri pikih žuželk ter manjših opeklinah; v aromaterapiji priporočajo masažno olje pri okužbah grla, kožnih vnetjih, revmatičnih bolečinah, pa tudi proti tesnobam, nespečnosti in depresivnosti; ščepec sivke ali nekaj kapljic eteričnega olja pri inhalacijah pripomore k zdravljenju gripe in bronhitisa,ker razkužuje dihalne poti.

- v kulinariki: uporablja se kot dišava v džemih, sadnih solatah, želejih, iz nje se pripravlja tudi odličen kis, mladi listi se dodajajo kot začimba ribam, divjačini in raznim pikantnim omakam, sveži cvetovi se lahko kristalizirajo in uporabljajo za dekoracijo jedi;
v gospodinjstvu: s posušenimi šopki ali cvetovi v mošnjičkih odišavimo omare, da jih obvarujemo pred molji, sveže cvetove zataknemo v oblačila, kar preganja muhe in mravlje;

- v kozmetiki: osvežilni tonik iz cvetov (sivkin hidrolat) pospešuje obnavljanje celic v občutljivi koži in deluje antiseptično zoper akne, cvetovi in eterično olje se dodajajo milu, medtem ko masaža z oljem odpravlja bolečine v mišicah, zastajanje tekočin v telesu in celulitis; kopeli blagodejno vplivajo na počutje, saj sivka pomirja in blaži revmo.

- za okras: rastlina je primerna za žive meje in obrobe, odganja mravlje, škorpijone in listne uši, nekateri trdijo pa da odganja tudi miši; suha rastlina lepo ohrani barvo, tako da je primerna za različne šopke in venčke, polja sivke pa polepšajo vsako krajino.

© Diana Sedmak s.p., Nadanje selo 35B, Pivka, Slovenija
M: 051 354 508,  mail: poljasivke@gmail.com