Pomembno je izbrati pravo vrsto sivke. Lavandula angustifolia ali Angleška sivka ima najbolj sladek okus in se zato pogosto uporablja tudi v kulinariki. Nekatere vrste sivke ali križancev imajo precej grenak okus, nekatere pa celo okus po limoni. Pozornost je potrebno posvetiti tudi temu, da kupimo sivko, ki ni kemično obdelana.
Sama količina, ki jo uporabimo mora biti skromna, saj se sivka uporablja kot začimba in če jo uporabimo preveč dobimo premočan okus in vonj. Osnovno pravilo pa je: če recept zahteva 3 žlice sveže sivke, lahko nadomestimo to z 1 žlico suhe sivke, saj ima suha sivka mnogo močnejši okus.
Eksperimentirajmo, dajmo domišljiji prosto pot in pazite: če boste sivko kuhali več kot 40 minut boste dobili neprijeten okus jedi,ki vas bo spominjal na milnico. Zato jo dodajajte jedem proti koncu kuhanja ali peke ali pa jo dodajajte sladicam,ki se pečejo manj kot 40 minut.
½ kg limon ali pomaranč, 1 l vode, 1 pest sveže sivke ali 1 žlica suhe sivke, sladkor po želji ali med
Sivko damo v hladno vodo in zavremo. Ohladimo in skupaj s cvetovi pomešamo z stisnjenim sokom limon ali pomaranč, ter sladkamo po okusu.
Maslo in sivkin sladkor mešamo, da se speni, nato dodamo jajca, mleko in ostale sestavine (skodelica naj bo 2,4 dcl). Napolnimo modelčke za muffine in pečemo na 180 stopinjah. Ko muffini malo porjavijo, naredite test z zobotrebcem - če izvlečete čistega, so pečeni, sicer potrebujejo še kakšno minuto. Mase zadostuje za 12 mufinov.
Mufine lahko okrasite z masleno kremo, sladkornim ledom...
Če želite intenzivnejši okus po sivki, iz sladkorja ne odstranite cvetov.