Recepti za jedi s sivko

Pomembno je izbrati pravo vrsto sivke. Lavandula angustifolia ali Angleška sivka ima najbolj sladek okus in se zato pogosto uporablja tudi v kulinariki. Nekatere vrste sivke ali križancev imajo precej grenak okus, nekatere pa celo okus po limoni. Pozornost je potrebno posvetiti tudi temu, da kupimo sivko, ki ni kemično obdelana.

Sama količina, ki jo uporabimo mora biti skromna, saj se sivka uporablja kot začimba in če jo uporabimo preveč dobimo premočan okus in vonj. Osnovno pravilo pa je: če recept zahteva 3 žlice sveže sivke, lahko nadomestimo to z 1 žlico suhe sivke, saj ima suha sivka mnogo močnejši okus.

Eksperimentirajmo, dajmo domišljiji prosto pot in pazite: če boste sivko kuhali več kot 40 minut boste dobili neprijeten okus jedi,ki vas bo spominjal na milnico. Zato jo dodajajte jedem proti koncu kuhanja ali peke ali pa jo dodajajte sladicam,ki se pečejo manj kot 40 minut.

 

 

Limonada s sivko

½ kg limon ali pomaranč, 1 l vode, 1 pest sveže sivke ali 1 žlica suhe sivke, sladkor po želji ali med

Sivko damo v hladno vodo in zavremo. Ohladimo in skupaj s cvetovi pomešamo z stisnjenim sokom limon ali pomaranč, ter sladkamo po okusu.

* * *

Slivova marmelada s sivko

Marmelado skuhamo kot običajno in 20 minut pred koncem vsujemo v 3 l marmelade pest suhih sivkinih cvetov.
* * *

Sivkini muffini

  • ½ skodelice sivkinega sladkorja
  • 125g masla
  • 2 jajci
  • 1 skodelica moke
  • vanilin sladkor
  • pol pecilnega praška
  • ščepec soli
  • 4 žlice mleka

Maslo in sivkin sladkor mešamo, da se speni, nato dodamo jajca, mleko in ostale sestavine (skodelica naj bo 2,4 dcl). Napolnimo modelčke za muffine in pečemo na 180 stopinjah. Ko muffini malo porjavijo, naredite test z zobotrebcem - če izvlečete čistega, so pečeni, sicer potrebujejo še kakšno minuto. Mase zadostuje za 12 mufinov.

Mufine lahko okrasite z masleno kremo, sladkornim ledom...
Če želite intenzivnejši okus po sivki, iz sladkorja ne odstranite cvetov.

* * *

Sivkin sladkor

  • Cvetove sivke
  • sladkor
  • čist kozarec s pokrovčkom
Suhe sivkine cvetove pomešate s kristalnim sladkorjem. Na eno žlico sivkinih cvetov potrebujete 10 žlic kristalnega sladkorja. Napolnite v kozarček, ga dobro zaprete in shranite za približno en teden. Takrat lahko cvetove odstranite (presejete) in sladkor uporabite za slajenje čaja ali namesto sladkorja pri peki peciva.
 
* * *

Korenčkov kolač s sivko

Sestavine:

  • 4 jajca
  • 2 jogurtova kozarčka rjavega sladkorja
  • 1 jogurtov kozarček lanene ali kamutove moke
  • 1 jogurtov kozarček bele moke
  • 1 jogurtov kozarček olja
  • 3 jogurtove kozarčke naribanega korenčka
  • 1 žlico borovnic ali malin
  • 2 žlici grobo naseklanih orehov ali mandljev
  • 1/2 kavne žličke sivkinih cvetov
  • 2 kavni žlički cimeta
  • 2 kavni žlički sode bikarbone
  • limonina lupinica

Penasto umešamo jajca s sladkorjem, primešamo moko v gladko zmes ter dodamo vse ostale sestavine. Premešamo in vlijemo v namaščen pekač. Pečemo 35 minut pri temperaturi 175 stopinj v ventilacijski pečici ali 185 stopinj v običajni pečici.

Po želji prelijemo s čokoladno glazuro - raztopimo 80g masla in dodamo 100g jedilne čokolade. Raztopimo na blagem ognju in prelijemo po ohlajenem kolaču. Dekoriramo s cvetovi sivke.

* * *
© Diana Sedmak s.p., Nadanje selo 35B, Pivka, Slovenija
M: 051 354 508,  mail: poljasivke@gmail.com